top of page

A LI-ION akkumulátor az anyagmozgatásban

Az energiaválság és az éghajlat változása miatt a lehető leggyorsabban át kell térni a tisztább energiaforrásokra. A lítium-ion akkumulátortechnológia fenntartható változásokat biztosít, ma már széles körben alkalmazzák az anyagmozgatási piacon. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a közeljövőben az anyagmozgató gépek valamennyi kategóriája Li-ion technológiára épül majd az EP Equipment tanulmányai szerint.Jellemzők:


Karbantartásmentes


Míg az ólom-savas akkumulátorok speciális karbantartást igényelnek, a lítium akkumulátorok nem igényelnek aktív karbantartást élettartamuk meghosszabbításához. Ez nagymértékben csökkenti a fenntartás költségeit.


Kedvező ár/érték arány Az ólomakkumulátorok beszerzése olcsóbb lehet, azonban a lítium akkumulátoros megoldás hosszú távon jóval költséghatékonyabb:


  • Az akkumulátorok töltése kisebb költséggel jár: Míg az ólom-savas akkumulátoroknak mindig 8-12 órás teljes töltési ciklusra van szükségük ahhoz, hogy egyensúlyban tartsák az akkumulátorok vegyi anyagát, a LI-Ion akkumulátorok jól üzemelnek a gyakori, rövid töltések esetén is. Akár egy ebédszünet idejére is érdemes töltőre tenni a gépet! Nincs állással töltött munkaidő.

  • Az akkumulátorok cseréje nem igényel időt

  • Nincs karbantartásra fordított idő

  • Csökkentett energiavesztés (egy savas ólomakkumulátor általában energiájának 50%-át használja fel hő hatására, míg a lítium akkumulátor csak 15%-ot)

  • A legtöbb lítium-ion akkumulátor 95% -os vagy annál hatékonyabb, vagyis a lítium-ion akkumulátorokban tárolt energia legalább 95% -a valóban felhasználható. Ezzel szemben az ólom-sav akkumulátorok hatékonysága a 80-85 % közé tehető.

Hosszabb élettartam

A lítium-ion akkumulátorok életciklusa minimum 3-szorosa a hagyományos ólom-savas akkumulátorok életciklusának. A ciklusokat a töltöttség százalékában számolja a rendszer: töltésre csatlakozáskor a Li-Ion akkumulátorral a 10%-os töltés a ciklus 1/10-e, míg az ólomakkumulátornál a 10%-os töltés 1 teljes ciklus.Kisebb méret, kisebb súly

A lítium-ion akkumulátorok viszonylag kicsik és könnyűek. Súlyuk csak egyharmada az ólom-savas akkumulátorokénak, ezáltal maximális teljesítmény mellett is kiemelkedően jó a gépek ergonómiája, kényelmes, hosszútávú munkára fejlesztett eszközök.


Környezetbarát

Ökológiai szempontból nem mérgező és ártalmatlan, sokkal tisztább technológia, és biztonságosabb, mint az ólomsav.Különböző technológiák


A lítium-ion akkumulátorok a kémiailag aktív anyagaikról kapják nevüket. Az újratölthető lítium-ion akkumulátorok gyártásához többféle kémiai komponens létezik. A targoncaipar számára a két legfontosabb anyag a lítium-vas-foszfát (LFP) és a lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC). Az NMC technológia jól ismert az autóiparban és más gyártásban, ahol a súly és a méret fontos szerepet játszik. Az NMC akkumulátorok előnye a nagy teljesítménysűrűség és a kompakt méret. Az NMC technológia hátránya a gyulladás és a robbanás veszélye túlmelegedés esetén. A könnyű súly és a nagy teljesítménysűrűség miatt egyes gyártók továbbra is NMC-t használnak az anyagmozgató termékekben, de az EP targoncák és elektromos eszközök már az LFP technológiát alkalmazzák. Az LFP jó elektrokémiai teljesítményt kínál alacsony ellenállás mellett. A legfontosabb előnyök a nagy áramerősség és a hosszú élettartam, a jó hőstabilitás, a fokozott biztonság és a sérülés vagy helytelen használat esetén tapasztalható tolerancia. Az LFP akkumulátor különösen ipari környezetben előnyös – nem gyullad meg és nem ég el, ha megsérül.


Li-ion vagy ólom-savas akkumulátoros gép?


A Li-Ion változat mellett a jó ár/érték arány, valamint a számos fent felsorolt előny is szól, hiszen a beszerzési ár és fenntartási költségek összegzésénél egyértelműen ezzel járunk jobban.


Az EP csak a legbiztonságosabb és legjobb minőségű LiFePO4 cellákat alkalmaz, amelyek széles hőmérséklet-tartományban üzemeltethetők, még szélsőséges időjárási körülmények között is.


Az akkumulátorkezelő rendszerek (BMS) kulcsfontosságú szerepet játszanak az akkumulátor rövidzárlat, fordított polaritás, túl- és túlfeszültség, valamint túláram elleni védelmében. A feszültség, áram, hőmérséklet és töltöttségi állapot töltési és kisütési folyamatának adatgyűjtésével, kiszámításával és vezérlésével a BMS biztosítja az akkumulátor élettartamát és javítja az akkumulátor teljesítményét, valamint megakadályozza a gyulladást.


További információ: anyagmozgatas.com


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page